EN |
    ورود
   2:09:46 AM

"خدایا به ما ظرفیت و لیاقتی عطا کن که بتوانیم ناشر بخشی از خبری باشیم که تو اراده کرده ای در هستی نشر یابد"
 

1398 / 08 / 23
 
فرهنگ سلامت

با رعایت چه نکاتی از اضافه وزن در ایام عید پیشگیری کنیم؟

درایام دید و بازدیدهای نوروزی، معمولا برنامه غذایی روزانه تغییر می کند و این تغییرات ممکن است سلامت هموطنان را به خطر بیندازد. یکی از مشکلات اساسی که اکثر مردم (به ویژه افرادی که از برنامه غذایی کاهش وزن استفاده می کنند) در ایام نوروز با آن مواجه ند، اضافه وزن ناشی از مصرف زیاد شیرینی، شکلات، آجیل و ... است. اضافه وزن و چاقی  خود زمینه ساز دیابت نوع 2 ، فشار خون بالا، جربی خون بالا و بالاخره بیماری های قلبی عروقی است.  با رعایت نکاتی در تغذیه خود در این ایام می توانید از بروز اضافه وزن و چاقی  پیشگیری کنید.

از انواع شیرینی های ساده و در اندازه کوچک  برای پذیرایی میمانان خود  تهیه کنید. تا میهمانان  با افزایش  دریافت قند و چربی اضافی مواجه  نشوند. خودتان نیز اگر مایل به مصرف شیرینی هستید از شیرینی های ساده و کوچک وبه مقدار کم استفاده کنید.

شیرینی های تازه  که با مقادیر زیاد شکلات، خامه ویا ژله تهیه می شوند میزان کالری بالایی دارند و مقادیر زیادی قند وچربی وارد بدن می کنند که علاوه بر اضافه وزن ، بالارفتن میزان چربی های خون را نیز بدنبال خواهند داشت. توصیه می شود در طول روز اگر به میهمانی های متعددی می روید حساب تعداد شیرینی هایی را که می خورید داشته باشید. اگر در یک دید وبازدید شیرینی میل نمودید ، در  دید وبازدید بعدی بجای شیرینی  یک عدد میوه مصرف کنید . 

میوه ها  علاوه بر ویتامین ها واملاح معدنی که برای حفظ سلامت بدن لازمند ، حاوی ترکیباتی بنام انتی اکسیدان هستند که نقش آنها در پیشگیری از بیماری های غیرواگیر ازجمله دیابت ، بیماری های قلبی عروقی و سرطان ها شناخته شده است . آنتی اکسیدان ها  از طریق ترکیب شدن با  رادیکال های آزاد که بدنبال واکنش های  اکسیداسیونی در بدن تولید می شوند  از آسیب و تخریب سلول های بدن جلوگیری می کنند. درمیان میوه ها ، مرکبات  وسیب از پرخاصیت ترین هاست.  مصرف موز  بدلیل داشتن کالری زیاد باید محدود شود. خیار نیز چون کالری بسیار کمی دارد و جای میوه را می گیرد، برای کسانی که اضافه وزن دارند یا مراقب قند خون خود هستند بسیار مناسب است    .

برای صرف چای ، بجای قند و شکلات ، از کشمش ، توت خشک ویا خرما در حد کم استفاده کنید. واگر قهوه و نسکافه برای پذیرایی سرو می شود از نوع بدون قند آن استفاده کنید.

 درمصرف آجیل زیاده روی نکنید . انواع مغزها وتخمه ها  حاوی مقادیر زیادی چربی هستند . بطوری که  هر 100 گرم آنها حاوی 500 تا 600 کالری  است.  از انواع آجیل های بدون نمک ویا کم نمک  استفاده کنید. آجیل های شور با داشتن مقادیر زیاد نمک، زمینه را برای فشار خون بالا فراهم می کنند. بوپژه افرادی که به فشار خون بالا دچار هستند و هم  چنین بیماران قلبی عروقی  ازمصرف آجیل های شور  باید اجتناب نمایند.

در وعده ناهار وشام ، اگر چندین نوع غذا سرو می شود ،  حتی الامکان  به  یک نوع غذا بسنده کنید.  وبرای احتراز از دریافت زیاد کالری که با مصرف غذاهای چرب وسرخ شده  وارد بدن می شود ، سعی کنید نیمی از بشقاب خود را با سالاد و سبزی  پر کنید . به این ترتیب میزان دریافت کالری حاصل از غذای مصرفی محدود می شود. ضمنا سالاد وسبزی بدلیل داشتن فیبر ، جذب چربی ها و مواد قندی را نیز کاهش داده و بدین ترتیب از اضافه وزن جلوگیری می کند.

 

نکات مهم در دید وبازدیدهای عید

  • سعی کنید از شیرینی های کوچک و کم شیرین استفاده کنید.
  • مجبور نیستید طی هر دیدار از تمام مواد غذائی موجود در منزل میزبان استفاده کنید.
  • به راحتی و با افتخار به میزبان بگویید که نمی توانید بیش از نیاز روزانه تان مواد غذائی مصرف کنید و به سلامتتان اهمیت می‌دهید
  • درصورت امکان فاصله های بین چند دیدار را پیاده طی کنید.
  • از انواع شربت های خانگی کم شیرین مانند شربت سکنجبین، شربت خاکشیر، شربت به لیمو، شربت آبلیمو و ... استفاده کنید.
  • از تعارف کردن زیاد و اصرار برای خوردن به میهمان خودداری و هرگز همپای هرمیهمان شما هم شیرینی و آجیل مصرف نکنید.
  • به تغذیه سالمندان و کودکان توجه بیشتری کنید تا از پرخوری و یا بیش خواری آنها جلوگیری شود.
  • درصورت نبود زمان کافی برای پخت و پز غذا در ایام عید به جهت دید و بازدیدهای زیاد و مصرف آجیل و شیرینی و میوه در طی روز سعی کنید وعده ناهار و شام بسیار سبک مانند استفاده از نان و پنیر وسبزی، نان و پنیر و خیارو گوجه فرنگی ، فرنی، سوپ های ساده و ... استفاده کنید و از مصرف غذاهای آماده و پرچرب و فست فودها خودداری نمائید.
  • بلافاصله پس از صرف شام نخوابید و یا قبل از خواب آجیل زیاد مصرف نکنید.
  • توجه بیشتر به مصرف آجیل وشیرینی در ایام نوروز شما را از مصرف سایر گروههای غذائی مانند شیر و لبنیات ، گوشت و حبوبات و سبزی و میوه و در این ایام سعی کنید بیشتر از انواع سبزی های خام و پخته خصوصا" سبزی خوردن و سالاد خانگی استفاده کنید.
     

دکتر زهرا عبداللهی- مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت

ساعت : 9:21 -  روز  : پنج شنبه  - 8 /  1 / 1398 /  شماره خبر : 31 / تعداد نمايش :212

درج نظر بینندگان نظرات کاربران فایل مرتبط
  درج نظر بينندگان خبر :

نام:   
ایمیل:  
نظر:    

  نظرات كاربران: