• 1398/07/30 - 14:40
  • /ZgYj

راه های پیشگیری و اقدامات پس از عقرب زدگی

عقرب زدگی از معضلات بهداشتی درمانی بسیاری از مناطق دنیا می باشد. عقرب ها گوشتخوار هستند و از حشره ها، کرم ها، بند پایان؛ مارمولک ها و حتی نوزاد موش ها تغذیه می کنند....

عقرب زدگی از معضلات بهداشتی درمانی بسیاری از مناطق دنیا می باشد. عقرب ها گوشتخوار هستند و از حشره ها، کرم ها، بند پایان؛  مارمولک ها و حتی نوزاد موش ها تغذیه می کنند.

عقرب ها در مکان های امن از قبیل شکاف دیوارها، زیر سنگ ها، لای خاشاک و پوست درختان و خرده چوب ها به سر می برند و با تاریک شدن هوا از مکان خود خارج و به فعالیت می پردازند و معمولا از نیمه تابستان تا اوایل پاییز زاد و ولد می کنند زمان رسیدن به سن بلوغ در عقرب ها حدود 3 سال است و طول عمر زیادی دارند. عقرب ها بچه زا هستند و باروریشان 2 تا 4 ماه به طول می انجامد.

فعالیت عقرب ها در کاشان از اوایل بهار تا پایان مهرماه می باشد. دمای مناسب رشد و فعالیت عقرب ها 15تا 35 درجه است.

یکی از گونه های مهم و خطرناک عقرب در حوزه دانشگاه علوم پزشکی کاشان گونه آندرکتنوس کراسیکودا معروف به عقرب سیاه می باشد که پس از گزش بسته به مقدار سم تلقیحی معمولا علائمی درد بسیار شدید، تعریق، تهوع و استفراغ و افزایش ترشح بزاق، اشک ریزش، آبریزش از بینی و ... می باشد که در صورت عدم مراجعه فوری ممکن است باعث کما و مرگ در بیمار گردد.

پیشگیری از عقرب زدگی:

مهمترین نکته پیشگیری از عقرب گزیدگی اطباع رسانی و آگاهی دادن در این خصوص میباشد. احتیاط در پوشیدن لباس و کفش در مناطق عقرب خیز نیز از نکات مهم است. زیرا عقرب ها ممکن است میان لباس ها یا داخل کفش سکونت کنند و هنگام پوشیدن لباس یا کفش فرد را نیش بزنند.

توصیه می شود لباس ها و کفش ها قبل از پوشیدن بخوبی تکانده شود.

حتی المقدور پابرهنه در محیط باز در شب راه نروید.

حتی المقدور برای خوابیدن در محیط باز از تختهای بلند و پایه دار استفاده کنید یا قبل از ورود به محل خواب از عدم وجود عقرب اطمینان حاصل نمایید.

در صورت نیاز به اسکان در چادر، آن را در محیطی باز و دور از نخاله ها و باقیمانده های ساختمانی بر پا کنید.

از فرو بردن دست بدون محافظ در زیر سنگها، حفرات و سوراخهای فاقد دید کافی و لانه پرندگان خودداری کنید.

نوسازی خانه های قدیمی

استفاده از دستکشهای ضخیم در کارگران وکشاورزان در هنگام کار

نگهداری ماکیان (مرغ و خروس) میتواندبا خوردن عقربها در کنترل آنها کمک کننده باشد.

اقدامات فور ی پس از گزش در عقرب زدگی:

نکته مهم در مواجهه با عقرب گزیدگی، سرد نمودن محل گزش و انتقال سریع بیمار  است.

بهتر است کمک های اولیه زیر را حین رساندن فرد آسیب دیده به اولین مرکز بهداشتی درمانی انجام دهید:

خونسردی خود را حفظ کنید.

به فرد آسیب دیده اطمینان دهید و او را آرام کنید. آرامش فرد باعث می شود که جذب زهر کند شود.

از کمپرس سرد در محل گزش استفاده کنید. دقت کنید هرگز یخ را مستقیما روی پوست قرار ندهید.

عضو آسیب دیده را بی حرکت کنید و پایین تر از سطح قلب نگه دارید.

از هر گونه دستکاری محل گزش اعم از برش، مکش و سوزاندن اکیدا خودداری شود.

شهروندان محترم در صورت گزش با عقرب مخصوصا عقرب سیاه ضمن انجام اقدامات  اولیه در اسرع وقت (مخصوصا  برای کودکان و سالمندان) جهت اعزام فوری با 115 تماس گرفته و یا با وسیله شخصی سریعا به اولین مرکز درمانی مراجعه نمایند.

مراکز اورژانس سرم درمانی،گلابچی،و بیمارستان بهشتی در شهرستان کاشان و مرکز اورژانس امام خمینی و بیمارستان سید الشهداء در شهرستان آران وبیدگل و کلیه مراکز خدمات جامع سلامت دور از شهر مجهز به پادزهر عقرب و مار می باشند.

معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی

گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر