امروز : 31 تیر 1403
  • 1399/01/08 - 22:01
  • 8
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
  • /ZjMj

اهمیت اجرای برنامه قطع انتقال فرد به فرد در سطح مردم جامعه

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان گفت: آنچه در مورد پیشگری و مقابله با بیماری کووید ۱۹ اهمیت دارد اجرای برنامه قطع انتقال فرد به فرد در سطح مردم جامعه است...




عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان گفت: آنچه در مورد پیشگری و مقابله با بیماری کووید ۱۹ اهمیت دارد اجرای برنامه قطع انتقال فرد به فرد در سطح مردم جامعه است.



به گزارش وبدا، دکتر حمیدرضا گیلاسی افزود: بخش بهداشت و درمان کشور شناسایی بیماران، تامین و تهیه دارو، نیروی انسانی، فضای بستری، انجام اقدامات تشخیصی، درمانی، سرپایی و ... را مدیریت می کند اما بخش عمده افراد بیمار موارد خفیف بیماری هستند که شناسایی و یا بستری نمی شوند بنابراین اگر این افراد با دیگران تماس داشته باشند باعث انتقال بیماری خواهند شد.



اپیدمیولوژیست دانشگاه علوم پزشکی کاشان تصریح کرد: الگوی بروز بیماری در جامعه می تواند به چند شکل باشد: اگر یک بیماری همیشه در منطقه ای وجود داشته باشد به آن بومی یا آندمی گفته می شود و اگر بیماری بومی نباشد و فقط گاهی به صورت تک تک برروز کند به آن حالت اسپورادیک یا تک گیر گفته می شود و حالت اپیدمی یا همه گیری زمانی رخ می دهد که یک بیماری در یک منطقه بیش از حد انتظار بروز کند.



وی ادامه داد: معنی همه گیری این نیست که همه افراد مبتلا شوند بلکه صرفا به موارد بیش از حد انتظار گفته می شود بنابراین در مورد کووید ۱۹ چون ما انتظار هیچ موردی را در منطقه کاشان یا ایران نداشته ایم بنابراین اپیدمی یا همه گیری می گویند.



 



وی اظهار داشت: اگر یک بیماری در چندین کشور اپیدمی شود به آن پاندمی، جهانگیر یا عالم گیر گفته می شود که در مورد کووید ۱۹ در حال حاضر پاندمی داریم که در بیش از ۱۰۰ کشور روی داده است.



 



دکتر گیلاسی گفت: اپیدمی ها می تواند به سه شکل تک منبعی، پیشرونده و آرام بروز کند، اگر در مورد یک بیماری انتقال شخص به شخص داشته باشیم اپیدمی پیشرونده رخ می دهد. در این نوع اپیدمی، بیماری در طی چندین روز دوره کمون خود به افراد منتقل می شود و انتقال فرد به فرد باعث طولانی شدن اپیدمی شود.



 



عضو هیات علمی دانشگاه در خصوص عوامل موثر بر سرعت انتشار یک اپیدمی افزود: در بروز یک بیماری سه عامل میزبان، محیط و عامل بیماری زا دخالت دارند. عامل بیماری زا هرچه قدرت ایجاد عفونت و ایجاد بیماری و ایجاد موارد شدید بیماری بیشتری داشته باشد و بتواند در خارج از بدن انسان مدت بیشتری را زنده بماند اپیدمی طولانی تری را ایجاد می کند.



 



وی، عامل دیگر را سطح ایمنی جامعه دانست و گفت: این را ایمنی گروهی می گویند که این ایمنی حاصل مواجه قبلی جامعه با عامل بیماری زا و یا واکسیناسیون است. در مورد بیماری کووید ۱۹ چون قبلا بروز نکرده و واکسنی نداشته است تمامی افراد جامعه نسبت به آن حساس هستند. به عبارت دیگر سطح ایمنی جامعه در ابتدای بروز ایمنی صفر بوده و ۱۰۰درصد افراد به بیماری حساس بوده اند.



 



دکتر گیلاسی تصریح کرد: عامل مهم دیگر در سرعت انتشار یک اپیدمی فرصت های تماس بین افراد است. در صورتی اپیدمی طولانی می شود که انتقال فرد به فرد صورت گیرد. بنابراین اگر راه انتقال بیماری تماس نزدیک و راه تنفسی و وسایل آلوده باشد برای کنترل اپیدمی و کند کردن سرعت انتشار آن مناسب ترین اقدام این است که تماس افراد مبتلا و یا مشکوک و یا افراد که در دوره مخفی بیماری قرار دارند با افرد سالم محدود و یا قطع کنیم تا انتقال صورت نگیرد. اجرای برنامه های ایزوله یا جداسازی که در مورد بیماران انجام می شود و برنامه قرنطینه که در مورد افراد مشکوک به بیماری انجام می شود و محدودیت رفت و آمد مردم در راستای کاهش تماس و انتقال فرد به فرد بیماری است. همچنین ضدعفونی کردن محیط و شستن دست ها و استفاده از ماسک، دستکش و رعایت موازین بهداشت فردی با هدف قطع زنجیره انتقال بیماری صورت می گیرد.



 



دکتر گیلاسی در مورد سابقه بروز اپیدمی ها تصریح کرد: در طول تاریخ بشر بیماری های عفونی همواره بروز می کرده است و در مواردی بعلت تغییراتی که در عامل بیماریزا یا محیط و یا انسان رخ داده است این بیماری ها به صورت اپیدمی بروز کرده است. به عنوان مثال بیماری آنفولانزای انسانی تاکنون چندین بار به صورت پاندمی در آمده است و جان انسان های زیادی را گرفته است.



 



پاندمی های ۱۹۱۸، ۱۹۵۷ و ۱۹۶۸ میلیون ها انسان را به کام مرگ کشانده است. در دهه های اخیر بیماری سارس در سال ۲۰۰۳ و بیماری مرس در سال ۲۰۱۲ به علت ویروس کرونا بروز کرد. بیماری سارس از جنوب چین شروع شد و به ۲۹ کشور انتشار یافت و باعث ابتلا ۸۰۹۲ نفر و مرگ ۷۷۴ نفر گردید.



 



بیماری مرس از عربستان شروع شد و به ۲۷ کشور دیگر انتشار یافت و ۱۸۴۱ نفر را مبتلا کرد و ۳۵% مرگ و میر داشت. آنچه که در مورد بیماری کووید ۱۹ قابل اهمیت است قدرت انتقال بالای این بیماری است که باعث انتشار بیشتر بیماری شده است.



 



اما خوشبختانه کشندگی بیماری کووید ۱۹ نسبت به سارس و مرس کمتر بوده است. در صورتی که افراد زیادی به بیماری مبتلا شوند تعداد افراد فوت شده بسیار بیشتر از سارس و مرس خواهد بود.



دانشیار دانشگاه علوم پزشکی کاشان در پایان، از مردم درخواست کرد این بیماری را جدی بگیرند و موارد بهداشتی توصیه شده مانند شستشوی مکرر دست ها، استفاده از ماسک در برخورد با افراد بیمار یا مشکوک، رعایت فاصله، عدم حضور در تجمعات و جاهای شلوغ، عدم تردد غیرضروری در سطح شهر ، ماندن در خانه به منظور قطع زنجیره انتقال و ضدعفونی وسایل و محیط را انجام دهند.




  • گروه خبری : پایگاه خبری وب دا کاشان
  • کد خبر : 119377
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم